ללמד זכויות אדם במאה ה-21

ללמד זכויות אדם במאה ה-21

הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב מציעה מספר קורסים שמתמקדים בזכויות אדם, רקע תיאורטי ומעשי, בישראל ובמשפט הבינלאומי:

 

ד״ר נטלי דודזון, סמינר: המשפט הבינלאומי לזכויות אדם

לסמינר שתי מטרות עיקריות. הראשונה, להתעמק במשפט הבינלאומי לזכויות אדם, וללמוד על המוסדות, הנורמות, התיאוריות, הפרקטיקה והדיונים העכשוויים המרכזיים בתחום זה. בסמינר נבחן מגוון רחב של מוסדות לזכויות אדם, כולל גופים של האו"ם, בתי משפט אזוריים ובתי משפט מקומיים, והסעדים שניתן לקבל ממוסדות אלה. כמו כן נלמד על מספר נורמות מהותיות של המשפט הבינלאומי לזכויות האדם, כגון האיסור על עינויים, זכויות נשים, זכויות סוציו-אקונומיות, וזכויות ילידים. מטרתו השנייה של הסמינר היא לספק לתלמידים מסגרת תומכת לכתיבת עבודה סמינריונית בנושא הקשור למשפט הבינלאומי לזכויות אדם. בהתאם לכך, במפגשים, נקדיש זמן ניכר לדיון בבחירת נושא ושאלת מחקר, במיומנויות מחקר וכתיבה, ובהצגת ממצאים ראשוניים והתלבטויות של כל תלמיד/ה.

 

פרופ׳ אייל גרוס, סמינר: משפט בריאות גלובלי

ב-30 בינואר, 2020 הכריז ארגון הבריאות העולמי על מחלת הקורונה כעל Public Health Emrgency of International Concern. היתה זו הפעם השישית שהארגון הוציא הכרזה כזו מאז כניסתן לתוקף בשנת 2005 של תקנות הבריאות הבינלאומיות. בסמינר זה נבחן את הנורמות הבינלאומיות הנוגעות לבריאות ואת יישומן תוך בחינת משבר הקורונה במשקפי זכויות אדם ומשפט בינלאומי.
הנושאים שיילמדו: תפקידו של המשפט הבינלאומי במשילות בריאות גלובלית, מעמד הזכות לבריאות, תפקיד המשפט הבינלאומי בהתמודדות עם מחלות מדבקות ובפרט מחלות מדבקות חדשות כמו קורונה ולפני כן איידס, תפקיד השחקנים השונים הפועלים בזירת הבריאות הגלובלית לרבות ארגון הבריאות העולמי, מעמדם ויישומן של תקנות הבריאות הבינלאומיות, הקשר בין דיני בריאות בינלאומיים לדיני סחר בינלאומיים, תפקיד המשפט הבינלאומי במניעת מחלות לא מדבקות (ובכלל זה האמנה בדבר הפיקוח על טבק), והקשר בין דיני בריאות בינלאומיים ומשפט הומינטרי בינלאומי. הגנה על זכויות אדם, דמוקרטיה ושלטון החוק מפני פגיעה בהם בשם מצב חירום רפואי.

 

ד״ר לימור יהודה, סדנת מחקר: צדק מעברי במקומות של סכסוך מתמשך [קורס בתמיכת מרכז מינרבה]

התחום הנקרא "צדק מעברי" (Transitional Justice) הוא תחום עשיה ומחקר רב-תחומי המתמקד בתהליכים של מעבר פוליטי - ממשטר אוטוריטרי למשטר דמוקרטי ומסכסוך לשלום. התחום מתאפיין בשילובן של גישות משפטיות וחברתיות-פוליטיות באמצעותן מדינות וחברות במעבר מתמודדות עם עוולות ואי-צדק בעבר כדי לבנות עתיד יותר דמוקרטי, יותר צודק, של שלום. בשל האתגרים המיוחדים שתהליכי מעבר שכאלה מציבים, פותחו כחלק מהעשייה והמחקר בתחום הצדק המעברי פרקטיקות ייחודיות הכוללות וועדות אמת, חנינות בצד העמדות לדין פלילי (בבתי משפט מדינתיים ובינלאומיים), השבת רכוש ופיצויים לקורבנות, הנצחה וזיכרון, רפורמות מוסדיות בתחומי המשפט, החינוך, השירות הציבורי, כוחות הביטחון ועוד.
ואולם, הניסיון ליישם תפיסות ופרקטיקות של צדק מעברי, שאומצו ופותחו בהקשרים פוליטיים מסוימים (לאחר שהמעבר הפוליטי כבר התרחש, ובהקשר של מדינה/חברה אחת) גם למקומות בהם הסכסוך עדיין פעיל, והמעבר הפוליטי טרם התרחש, מעורר קשיים תיאורטיים ופרקטיים. בכדי לבחון את ההתאמה ואת הישימות של הכלים של צדק מעברי גם למקומות כאלה נשלב בקורס, בצד היכרות עם תחום הצדק המעברי והפרקטיקות שהתגבשו בו, גם היכרות עם סכסוכים ותהליכי שלום בעת הנוכחית, ונדון באתגרים ובתרומה של תחום הצדק המעברי גם בשלב של ׳טרום הסכם׳, וגם במקומות בהם אין מדובר ב׳חברה׳ או ׳עם׳ אחד. בכלל זאת נדון באופן ביקורתי בתפקיד החוק ומוסדות משפטיים בתהליכים אלה, בשאלות של מהו שלום ומהו צדק, והמתח, האמיתי או המדומה, ביניהם.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>